Middeleeuwse kleding- Mannen

Kleding speelde in de middeleeuwen al een belangrijke rol.

Het liet het verschil zien tussen adellijken en burgers.

Dit lieten ze zien door middel van technieken, maar ook door middel van kleur.

Het dragen van kleding ging steeds meer klasse uitstralen, wat je in de hedendaagse samenleving ook nog wel eens terug ziet. 

 

Bij de mannen is het verschil tussen de vroege middeleeuwen en late middeleeuwen niet echt te merken. De mannen droegen in de vroege middeleeuwen nog een soort van jurk, maar er werd alsnog onderscheid gemaakt tussen mannen- en vrouwenkleding. Hoe later we in de middeleeuwen kwamen, hoe korter de “jurken” van de mannen werden. Dit werd gedaan zodat de mannen beter op hun paard konden zitten en konden vechten. Het bovenlijf bleef voornamelijk hetzelfde. Het enige wat er aan veranderde was dus de lengte.

 

De kleding van de man bestond uit een chainse (een soort onderjurk), een overkleed en een mantel. Deze waren korter dan die van de vrouw. De mannen droegen ook kousen die omhoog gehouden werden door kruisbanden.

De stoffen die ze gebruikten waren: wol, linnen en bont. Ze gebruikten ook zijde, maar dat was uiterst zeldzaam. Twee andere soorten stoffen die ze gebruikten waren: katoen en fluweel, maar dat werd geleverd door het Midden-Oosten. De kleuren van de stoffen hadden allemaal een betekenis:
-Wit: Zuiverheid.
-Purper: Waardigheid.
-Groen: Eeuwige jeugd.
-Rood: Hemelse liefde.

 

De kleding van de burgerlijke mannen bestond uit een voorloper van een broek, ook wel braies genaamd, een overkleed en een mantel. De braies bestond uit een tussen de benen geslagen lap stof, die met een gordel omhoog word gehouden. De latere broek kwam tot aan de enkels. De mannen droegen ook kousen die omhoog gehouden werden door kruisbanden. In de 12e eeuw kregen de kousen meer vorm en werden ze langer, zodat men ze over de braies ging dragen. De bovenbroek werd toen een onderbroek. Het overkleed werd korter gedragen dan dat van de adellijke mannen. Op deze manier konden de mannen beter op een paard rijden en vechten.

De stoffen die voor de burgerlijke mannen waren geschikt waren: wol, linnen en bont. De motieven die in de stof werden geweven waren cirkels of vierkantjes. De kleuren die werden gebruikt waren bruin, wit en grijs. Dit kwam doordat de burgerlijke mannen hun kleren zelf moesten verven.

Maak jouw eigen website met JouwWeb